Отмяна на заповедта, с която бе уволнен директорът на смолянската структура на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) в Смолян Денислав Костов, постанови Смолянският апелативен съд, съобщава регионалната медия „Отзвук”. Решението на магистратите е, че мотивите в заповдта за освобождаване на Костов са неясни, което препятства правото на защита

Червеният пипер е кът, а цената му расте

Денислав Костов бе единият от редица освободени от длъжност ръководители на областни дирекции през това лято. „След толкова години заедно и като ръководител на ведомството "новата" власт реши, че трябва да се разделим, правилно или не няма да коментирам, ще оставя времето да покаже“, написа тогава той във фейсбук профила си. Мотивите на заповедта за освобождаването му са, че съгласно утвърдена длъжностна характеристика за длъжността директор на областна дирекция в Смолян, е въведено изискване за образователна степен – магистър, магистър по право, професионална област – аграрни науки, право. 

Според изпълнителния директор на Фонда Борислав Михайлов, подписал акта, заради новите изисквания, става невъзможно Денислав Костов да изпълнява служебните си задължения, тъй като не отговаря на изискванията. Костов е завършил специалност „Европейски експерт по земеделие и селски райони“ в Аграрния университет в Пловдив. Има и диплома от УНСС – магистър, специалност „Счетоводство”, професионална квалификация „Магистър по икономика”.

Денислав Костов: На мен ми изменят изискванията за заемане на длъжностна, като ми изискват юридическо образование, на колегата от Хасково, който също бе уволнен, му искаха икономическо образование, а на колежката от Бургас – техническо. Всъщност се изисква това, което нямаш като образование, за да може да те уволнят. 

„Точно това изменение на длъжностната характеристика ми даде основание да си търся правата ,защото това е незаконно. По закон изменение на длъжностна характеристика на държавен служител се прави след изготвяне на проект за изменение на новата длъжностна характеристика, който се подлага на обсъждане, представя се на служителя и едва след това може да се премине към уволнение”, убеден е бившият директор на ДФЗ - Смолян. 

Съдът отчита, че е налице промяна в изискванията за заемане на длъжността, като посочва още, че въведените нови условия трябва да са продиктувани от промяна на структурата и организацията на ДФЗ, а по делото не са приложени доказателства за спазване на процедурата по изменение на длъжностната характеристика. В момента, след спечелен конкурс, на директорския пост е назначен бившият кмет на Чепеларе Георги Попов.