Сдружаването на фермерите в групи и организации на производителите може да им помогне за излизане от кризата в млечния сектор. Това коментира пред Фермер.БГ Рангел Матански, съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) и управител на организация на производителите Фермерско мляко. 
 
„По мое лично мнение, фермерите в България, особено в млечното направление, имат два избора. Единият е да фалират по единично или да се опитат да оцелеят, работейки в екип. Така че всеки може да направи избора си сам“, коментира съпредседателят на НСГБ. 
 
По думите на Матански организациите на производители са важен компонент за достъпа до пазари, защото продавайки мляко под себестойност, всеки нормален бизнес, води до фалит. „Реално, сдружавайки се, получавайки необходимите знания, преработвайки суровината и достигайки до пазара, чрез директни доставки; чрез предлагане на фермерски продукт; чрез предлагане на продукт произведен от качествено - истинско мляко, може да се намери частичен изход от ситуацията“.


 
Според Рангел Матански е много важно фермерите да предприемат стъпка за сдружаване до края на годината, за да имат шанс „да оцелеят“. След това, ще е малко късно, имайки предвид, че и мерки 4.1 и 4.2 ще бъдат отворени с целия бюджет тази година, т.е. който намери правилната посока и намери начин да работи в екип, има шанс да оцелее. Все пак бизнес, в повечето случаи семеен, граден с поколения, според мен, е прахосничество да бъде захвърлен с лека ръка, защото не можем да работим в екип и ни е страх някой да не ни прецака малко или много. За това трябва да се правят компромиси, да се търси правилната посока, за да оцелеят българските фермери“, категоричен е Матански. 
 

Очаквайте интервю с Рангел Матански по-късно във Фермер.БГ!