Сделки за износ на наши агнета за Молдова се сключиха на Националния събор на овцевъдите, който се проведе в рамките на 3 дни край Лясковец, обл.Велико Търново.

 

Освен износ на агнета, чужди фирми са проявили интерес и заявки за износ на български млечни продукти, месо и субпродукти.

 

Според главния организатор на събора - Симеон Караколев, Председател на Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация на българска млечна овца, събора е бил посетен от над 70 000 души.

 

Край Петропавловския манастир имаше състезания по ръчна стрижба и доене на овце, по обезкостявне на агнета, изложби на българско овчарско куче и каракачанско куче, състезания по теглене на товари от най-добрите коне тежковози на България, аукциони на племенни животни, зона със занаяти, мини мандри и др. Истинско шоу спретна Ути Бъчваров, който сготви и раздаде 3 000 порции курбан чорба.

 

Александра Кушева от СОУ ”Климент Охридски” в гр. Сухиндол пък спечели първа награда в раздел „Народно пеене” на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”, който се проведе в рамките на събора на овцевъдите край Петропавловския манастир. Втора в конкура за овчарска песен, в който участваха само деца в нервностойно положение се класира Алис Ахмедова от Котел, а трета стана Стефани Радкова.

 

Над 80 групови и индивидуални изпълнители се включиха във фолклорния конкурс. В раздел „Хореография” за обичаите свързани с Гергьовден в категории „Сценичен танцов фолклор” журито присъди първа награда на Фолклорно студио „Пълдин” от гр. Пловдив, а отличието за „Автентичен фолклор” получи групата за автентичен фолклор от с. Тополи, община Варна. В раздел „Народни инструменти” за надсвирване с типичните за овцевъдството дървени духови музикални инструменти в първа възрастова група от 8 до 14 години първи стана малкия кавалджия Радослав Иванов от Варна. Отново кавалджия от морския град – Дамян Йорданов спечели надсвирването във втора възрастова група от 15 до 20 години. Победителите получиха дипломи и парични награди от по 300 лв.

 

Последният ден на събитието завърши с хороводна програма с оркестър „Канарите".

 

ОЧАКВАЙТЕ ОБЗОРНО ВИДЕО ОТ СЪБИТИЕТО
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!