След като Националния статистически институт публикува своя отчет за сделките с ниви и рентите за миналата година, читатели на Агри.БГ коментират, че цените, особено в Добруджа са много над посочените.

Актуални търгове: Колко и какви земеделски земи разпродават ЧСИ в страната?

„Инфлацията вдига цените на земята, като в Добричко на места декар вече се продава и за 4000 лв. Рентите, които се плащат масово, поскъпват с около 20%. За общинските земи в същия район те достигнаха 180-190 лв./дка“, потвърди и Костадин Костадинов, председател на НАЗ, пред „Сега“. 

За годишно поскъпване на рентите от 20-25% говори и Борис Антонов от Сдружението на собствениците на земеделска земя – арендодатели. Най-високи остават те в Североизточна България, а най-ниски – в Югозападна. По негови изчисления средната рента у нас за 2021 г. е 50 лв./дка, а най-високата – около 100 лв./дка.

Според Радослав Христов, председател на Съюза на тракийските зърнопроизводителите, заради настоящата криза липсва реален пазар както на земя, така и на ренти. Той определя цените в момента като непазарни. По негови наблюдения засега няма фалирали зърнопроизводители, тъй като кризата ще се отрази след време. Повратен момент е предстоящата жътва.

По информация на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) средната цена на нивите е у нас за пет години е скочила от 813 на 1252 лв./дка (2017-2021), а рентите – от 49 на 57 лв./дка. 

По данни на НСИ за 2021 г. на пазара на земеделска земя област Добрич отново е безспорен лидер със средно 2068 лв./дка. В дъното на класацията е община Стрелча, Пазарджишко със средно ниво на сделките от 84 лв./дка.

Отново за 2021 г. най-високата средна рента от 127 лв./дка на година е регистрирана в района на община Балчик. Най-евтино по 22 лв./дка се е плащало на собствениците в община Габрово. За страната средната рента е 55 лв./дка.