Сделките на зелено са около 700-740 лв./тон за пшеница. Два дни има застой заради игра на борсата, коментира актуалната обстановка на зърнените пазари у нас Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

За сравнение миналата година изкупуването на пшеница започна на около 300-320 лв./тон. Въпреки че плащанията на зелено сега са нагоре над два пъти, те не компенсират по-високите производствени разходи, себестойността, наема на земята. Затова решаващ ще бъде добивът. 

„Преди жътва обикновено всеки тръгва с голямата кошница и се надява, но на практика се получава нещо друго. С тези дъждове не знаем какво ще е качеството на пшеницата. Така че, докато не приберем и не пробваме, не знаем какво да очакваме“, каза Костадинов за Агри.БГ.

По думите на зърнопроизводителя цената на слънчогледа в момента се е сринала до 1200 лв./тон, а като причина той посочва опашките от украински камиони пред преработвателните предприятия за слънчоглед. 

„Вчера ги броих – в единия край на Добруджа бяха 70, а на другото околовръстно – останалата част. Украинският слънчоглед се претоварва по базите, като се продава на фирма мултинационал. В България има ред за тази процедура. Този слънчоглед като български ли се изнася или правим реекспорт? Отговаря ли на изискванията на ЕС? Да не говорим за показатели, за остатъчни количества пестициди. А ако идва от Чернобил!? Има много въпроси, а няма отговори. В момента всеки мълчи и гледа, но всичко си има край“, категоричен е председателят на НАЗ.

Относно преработката на Стратегическия план и насрочената за 13 юни нова среща на Тематичната работна група, той обясни, че през последните две години са взети много погрешни решения. В плана липсват важни теми като продоволствената сигурност, Зелената сделка, натоварващите за земеделците ангажименти, без насреща да се дава нещо.

„Стратегическият план бил балансиран!? Хич не е балансиран, планът е пълен майтап и не кореспондира изобщо с условията в момента. Постоянно говорим и за Директивата за употреба на пестициди. Откъде ще започнем намаляването на пестицидите с 50%?! Та ние сме под средното европейско ниво. Защо не вземат за база Германия или Холандия? Ще се окаже, че сме на 20% от тяхната употреба. Но мълчат и не е ясно дали нашите въобще ще го защитят в Брюксел“, опасява се зърнопроизводителят.