Изкупните цени на продукцията много скочиха. През 2020 г. цената на слънчогледа започна от 600 лв./тон и в края на годината стигна 1000 лв./тон. Тази година започнаха фючърсни сделки от 800 лв./тон, от миналата седмица знам, че вече има сделки от 1050 лв./тон, заяви Иван Дражев, маркетингов мениджър в семенарска компания, пред Дарик радио.

Изкупни цени на млякото

Той подчерта, че досега не е чувал за такива сделки, но през 2014-15 г. „беше подобно при слънчогледа, а след това цената се срина”. При царевицата също има ръст в цените на пазара. „Ако миналата година се търгуваше на 350-80 лв./тон, в момента е на 450-500 лв./тон”, допълни Дражев. 

Той изрази мнение, че е добре земеделците да продават, но много зърнопроизводители не са съгласни с това. Последните данни от Софийската стокова борса сочат, че маслодайният слънчоглед продължава да е на 890,00 лв./тон „купува“ без ДДС, но предлагане на борсата засега липсва. Експертите анализаират поскъпването на световните пазари и като следствие от осезаемото покачване на цените на газа и горивата.

Наблюденията на Дражев са, че специално за зърнените култури годината е била хубава с някои изключения. „Миналата година, след сеитбата на зимната маслодайна рапица и на зърнено-житните култури, земеделците в Южна България бяха щастливи, защото буквално все едно агроном им пусна дъжд от небето и бих казал, че рапицата в Южна България се разви добре, но не такава бе ситуацията в Северна”, припомни той.

По думите му много хора са се отказали от културата заради сушата. Влияние са оказали и необичайно високите зимни температури, последвани от рязко застудяване. „Заради това периодът на цъфтеж на рапица беше много по-къс, отколкото е нормално”, подчерта Дражев. Подобна е и ситуацията със слънчогледите и царевиците – „където паднаха валежи слънчогледите и царевиците се получиха много добре”, коментира още Иван Дражев.