Като много добра определиха пчеларската 2013 година представители от Съюза на българските пчелари (СБП). „Но има и райони, където поради сушата резултати са плачевни“, подчерта инж. Михаил Михайлов, председател на СБП. Той уточни, че през няколко години българските пчелари имат много добри добиви, а като последна добра медоносна година даде за пример 2002/2003 г.

 

Между 6 и 12 хиляди тона мед се произвеждат в България годишно, като добивите през 2013 г. са рекордни за последните 10 години. ¾ от произведения в България пчелен мед се изнася. „Едва около ¼ от произведените количества мед остават в страната, но не можем да кажем коло точно мед се консумира в България, защото реално много от пчелините изобщо не са регистрирани и не можем да направим точна статистика“, допълни Михайлов.

 

Констатациите на СБП са, че на дребно пчелният мед се продава на завишени цени, докато при изкупуването на едро от търговци и преработватели цените от 4-5 години не са променени. На дребно в момента килограм ме е търгува по 10-12 лв/кг, а за някои монофлорни медове и до 14 лв/кг, докато на едро цената рядко надвишава 4 лв/кг. „За съжаление, в условия на пазарна икономика, няма изгледи цените на едро да бъдат завишени.

 

В момента изкупната цена на полифлорния мед е между 3.50 и 4.50 лв/кг. Това е един от основните проблеми за българските пчелари и особено за районите, в които има наистина добър медодобив. За да се промени статуквото, може и трябва да е появи един голям търговец, който да изкупи българския мед. Или пък държавата да изкупи меда. Само така цените на едро има шанс да се повишат“, заяви инж. Михайлов.

 

През 2012 г. от България са изнесени 10 000 т пчелен мед, въпреки че пчеларската година не беше добра. Големите количества за износ включват не са само добития през 2012 г. мед, а и натрупани от минали години количества. От СБП уточняват, че тази статистика включва само количествата произведени и реализирани от регистрирани пчелини.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!