Националният събор на овцевъдите в България се отлага за юни заради все още високата заболеваемост от COVID-19 и риска за общественото здраве, съобщават организаторите, предаде БТА.

Дават 1000 лв. за най-тежък коч на Събора на овцевъдите

Първоначално той беше обявен за дните около Гергьовден. Новите дати, които организаторите посочват, са от 18 до 20 юни 2021 г. 

"След година прекъсване, интересът към предстоящото издание е повече от голям, а ресурсът вложен в подготовката е сериозен, но за Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), като организатор на събитието, най-важно е опазване на общественото здраве и затова изместваме събора с малко повече от месец", посочва съпредседателят на организацията Симеон Караколев.

Заявките за деветото издание на събора на овцевъдите са то да бъде запомнящо се

Планира се събитието тази година да се простира на площ от 120 дка край Петропавловския манастир при спазване на всички противоепидемични мерки, съчетавайки стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. 

В трите дни ще бъдат показани над 1000 животни в специализирани изложения и състезания. За втори път Националният събор на овцевъдите ще търси и най-тежкия коч в България. Изкусително изложение с фермерски продукти от овче и козе мляко пък ще очаква посетителите под мотото "Българските храни от български суровини

Атракции за цялото семейство ще предложи етно възстановката "ЧифликЪт". Фолклор от цяла България ще бъде представен на съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце".

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.