Факт е, че в България към момента не се е прилагала схема, по която да бъде подпомагано отглеждането на мъжки телета, но чрез схема, която разработихме в рамките на сегашния кабинет и в рамките на ПРСР, ще предоставим финансов ресурс на животновъди, които отглеждат мъжки телета на възраст от 6 до 24 месеца. Близо 160 лв. на животно. Това е за първи път. Това каза зам.-министърът на земеделието Георги Събев пред БНТ. 

Анкета: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?

По повод надигналото се недоволство от страна на животновъдите, че говедата в млечно направление над 10 години няма да получават субсидии в новия програмен период, Събев каза: 

“Експертите животновъди коментират, че над тази възраст млеконадоят на тези крави е икономически нерентабилен. След 7-8 година отглеждането на такова животно е икономически необосновано. И тъй като има критерии и изисквания, които е необходимо да се покриват, включително и да се произвежда краен продукт или суровина за краен такъв, икономическата логика показва, че границата 10 години е обоснована”. 

Той посочи, че в предадения на ЕК Стратегически план е записано, че ще се подпомагат животни до 10 години.

“Но имаме право още през следващата година да поискаме изменение на Плана”, добави зам.-министърът. 

Относно наблюдаваното намаляване на млечните стада, той коментира: 

“Съпоставяйки 2021 и 2022-а година се забелязва, че производството на мляко намалява, но се увеличава производството на месо. Това е следствие от развитието на селските райони, както в България, така и в Европа като цяло. 

Селските региони у нас се обезлюдяват, населението там застарява. Това означава, че възможностите за отглеждане на животни, които са млечно направление - говеда, овце, кози, се влошава, тъй като има по-малко хора, които да се занимават с това. За сметка на това обаче, има увеличение на производството на месо, включително свинско и говеждо. 

Това, което се забелязва в сектора на животновъдството е промяна на поголовението от млечно към месно направление. То също изисква човешки и финансов ресурс, но при месното направление няма доене”, обясни Събев.

На появилите се коментари, че в близко бъдеще България няма да може да задоволява потребността си от млечни продукти, той отговори: 

“Лично направих проверка колко е годишната консумация на мляко от българските потребители. То е близо 129 л  - като в него се включват мляко, млечни продукти, масло. Имайки предвид и броя на населението, необходимото количество възлиза близо на 850 000 тона, а статистиката показва, че се произвеждат 924 000 тона - през последната година.

Криза или дефицит към този момент няма. Част от това мляко се преработва, а една част от него дори се изнася”.