Проект за създаването на Център за агрополитически анализи е бил обсъден на среща между заместник-министъра на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и проф. Уилям Майерс от Изследователския институт по политиката на храните и селското стопанство към Университета на Мисури, САЩ.

 

Проектът е разработен от Консорциум между Института за аграрна икономика към Селскостопанска академия и Института за пазарна икономика.

 

С помощта на американския Изследователския институт по политиката на храните и селското стопанство ще бъдат създадени иконометрични модели, отразяващи националната действителност за проектиране и изчисляване на важни показатели за развитието на основни сектори в земеделието на България. По този начин ще се осигури надеждна и качествена аналитична информация до всички заинтересовани страни в сектора с цел подпомагане на тяхното икономическо представяне. Първоначалните усилия ще се съсредоточат в анализи на зърнения и млечния сектор, разясниха от аграрното министерство.

 

Наличната и събрана информация относно показатели, необходими при конструирането и изчисляването на иконометричните модели, ще бъде осигурена от МЗХ.

 

Аграрното ведомство ще съдейства за провеждането на Обзорен форум, на който основните резултати от проекта ще бъдат представени и дискутирани с всички заинтересовани страни.

 

Представители на Министерството ще вземат участие при формулирането на необходимата аналитична насоченост на провежданите изследвания и ще съдействат за разпространението на резултатите сред останалите заинтересовани страни, както и за повишаване на практическата стойност на анализите, поясниха от Министерството.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!