Фирма Spudnik, принадлежаща на световния производител на техника за производство на картофи Grimme, създаде експериментален образец на най-мощната в света картофосеялка, информира сайтът profi.com.

Ултра-плитката обработка на почвата подобрява добива

Новата машина представлява 12-редова картофосеялка. Доколкото в САЩ картофите се садят с междуредие най-често 81, 86 или 91 см, работната ширина на захвата на новия модел възлиза на 10,9 м. Картофосеялката тежи 16 тона. Пълната й маса, отчитайки теглото на посадъчния материал, е 32 тона.

Машината се сгъва и разгъва хидравлично. Разполага с 3 секции – централна 6-редова и 2 странични двуредови. Бункерът за посадъчния материал е предвиден за 16 тона.

Благодарение на възможността да се сгъва, транспортната ширина на сеялката е само 6,7 метра. Този показател съответства на размерите на 6-редови модел.

Полеви изпитания, проведени тази година, показаха рекордна дневна производителност на сеялката – 57 ха. Машината изисква използването на трактор с мощност минимум 300 к.с.

Следващата година ще бъдат пуснати на пазара няколко машини предсерийна партия. В продажба се очаква моделът да постъпи през 2020 г.

Причината за разработването на новия модел е окрупняването на стопанствата, отглеждащи картофи. Средният размер на една такава ферма в САЩ за последните 10 години се е увеличил от 610 до 810 ха.