За създаването на бизнес с шафран фермери от Украйна предлагат напълно готова формула на успеха. 20 дка земя и 1 т луковици шафранов минзухар. За събиране на реколтата ще са необходими двама души. От 25 цвята можете да получите около 1 гр. шафран, пише propozitsiya.com, позовавайки се на uhbdp.org.

У нас вирее най-качественият шафранов минзухар

В рамките на 3 години размерът на шафрановото поле се увеличава до 1 ха на собствен посевен материал. Започвайки през четвъртата година с 1 ха, се получават 10 кг от подправката и така през следващите 5-6 години. Освен това ще можете да продавате.

Този съвет идва от предприемача Олег Демченко, който от години оглежда шафран. Наскоро той бе на семинара „Технология на отглеждането на шафран и други печеливши култури“, който се състоя в Николаево в рамките на украински проект за бизнес развитие.

По думите на Демченко шафранът може да се съхранява дълго време и не губи своите полезни свойства. Дори 3-годишните запаси от шафран са по-ценни, отколкото свежо набраната реколта.Източник на снимката: pixabay.com

За размножаването на луковиците експертът съветва те да се засаждат на дълбочина до 15 см, а за получаване на качествена реколта – на 20 см.

Шафранът не боледува, не изисква прилагането на средства за растителна защита, прекрасно зимува, като може да понесе студове до -25˚С.

При събирането на минзухарите задължително веднага трябва да бъдат отделени червените нишки, които представляват скъпата подправка. Те трябва да се изсушат при температура 38-40˚С. Не при по-висока температура, тъй като рискувате да почернеят.

Първата реколта на Демченко е била едва 250 гр. шафран. Ако отчетем, че цената на 1 гр. от подправката се колебае между 5 и 10 долара, резултатът от 5 дка не е никак лош.

Такъв обем на производство обаче не е достатъчен за износ. Поради това трябва да се произведат поне 10 кг. Според предприемача този обем може да се постигне в рамките на няколко години.