Стопани от прочутия с овощарството си Сливенски регион се събират днес на празника „Златна праскова 2018“ в село Гавраилово, където ще могат да получат и полезна информация за субсидирането по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).
 
 
Традиционният събор включва изложби на плодове, кулинарни конкурси и лекции. Откриването е от 10:00 часа в центъра на селото. Празникът е се организира под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съобщи БНР. 
 
Специалисти организират за фермерите кръгла маса на тема „Състояние и тенденции при производството на праскови“. Стопаните ще бъдат запознати с подготовката на проектни предложения, свързани с възможностите за подпомагане на малките земеделски производители по мярка 6.3 – „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“, от ПРСР за периода 2014-2020. 
 
В програмата са предвидени още посещение на линия за заготовка на праскови за износ, демонстрация на земеделска техника, прикачен инвентар и капково напояване. Любители фотографи ще участват в конкурс на тема „Най-вкусната българска праскова“. През целия ден ще има състезания, като „Мис Праскова“, „Най-бързо ядене на праскови“, „Най-добра прасковена ракия“.