Правителството одобри българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 22 октомври в Люксембург, съобщиха от Правителствената информационна служба. Предвижда се да бъде постигнато политическо споразумение по предложението за регламент на Съвета за определяне на възможностите за риболов на определени рибни запаси и групи рибни запаси, приложими в Балтийско море за 2016 г. Министрите ще обменят мнения във връзка с годишните консултации между ЕС и Норвегия по отношение на съвместно управляваните рибни запаси. 

 

В областта на земеделието Съветът ще проведе дебат по темата „Земеделие, ориентирано към климатичните изменения“. В точка „Други въпроси“ от дневния ред делегацията на Нидерландия ще представи предложение за създаване на временна експертна група към ЕК с всички заинтересовани страни, във връзка с насърчаване на устойчивата защита на растенията.

 

Делегацията на Словения ще информира за проведената на 21 август в гр. Птуй министерска конференция на тема „Как може да се поддържа свободно от ГМО селско стопанство в Европа“.

 

Чешката делегация ще представи резултатите от срещата на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група и България, Румъния, Словения и Австрия, проведена на 26 август в гр. Чешке Будейовице.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!