Съветът на земеделските министри от ЕС, който ще заседава на 14-и Март в Брюксел заради общоевропейската криза в млечния сектор, няма да решава за мерки и отпускане на субсидии за мляко, научи Фермер.БГ от високопоставени източници в Европейската комисия, където вече се разглежда рамков план за действие. Той ще бъде прокаран по време на събирането на земеделските министри, на което ще участва и министър Десислава Танева. 

 

"Фермерите в България няма смисъл да таят надежди за субсидиране поради кризата с цената на млякото. Истината е, че Франция, Германия, Холандия, Великобритания, са съвсем наясно, че никакво субсидиране не може да компенсира рекордно ниските цени на суровото краве мляко и няма смисъл от скъпи временни решения. Устойчивото решение е само едно - прилагане на мерки срещу намаляване на свръхпроизводството.", заяви нашия източник от администрацията в Брюксел.

 

Очаква се да бъде представена специална програма за ограничаване на производството на мляко, която да бъде със съответните задължения за всяка отделна страна членка. Все още не е ясно дали тези мерки ще са публично обявени или ще бъдат приложени чрез други политически механизми.