Търговската война с Китай и ниските цени на суровините ще доведат до съкращаване на износа на селскостопанска продукция от САЩ с 4,5% през тази финансова година, се казва в тримесечната прогноза на американското министерство на земеделието (USDA), съобщава agroxxi.ru.

Най-големият губещ от търговската война между САЩ и ЕС

Продажбите на САЩ в Китай, който по-рано бе клиент №1, се прогнозират в доклада на ниво 6,5 млрд. долара, намалявайки с 10 млрд. долара за година.

10 милиарда долара са огромна цифра и тя обяснява по-голямата част от това, което четем в доклада, казва главният икономист на министерството Роб Йохансон в интервю.

Глобалният икономически ръст като цяло се забавя, показвайки „напрегнатостта в световната търговия и отслабването на фискалното стимулиране в САЩ“ и други страни, се казва още в доклада.

Ръстът на БВП на глава от населението в САЩ се прогнозира да бъде на ниво 1,8% през тази година при 2,1% през финансовата 2018 г.

Забавянето на икономическия ръст може да доведе до по-нататъшно съкращаване на износа на земеделска продукция от САЩ, който представлява основен източник на доход за фермерите и собствениците на ранчо.
САЩ на този етап все още са най-големият в света износител на земеделска продукция.

Прогнозата сочи още, че износът на американска соя през тази година ще бъде на стойност 17 млрд. долара, което е с 1/5 по-малко, сравнено с миналогодишните 21 млрд. долара.

Обемите на износ на соя падат отчасти поради понижаването на търсенето, провокирано от африканската чума по свинете в Китай и запазването на митата върху американската соя. Отслабването на търсенето на соя в Китай също доведе до понижаване на цените, доколкото производителите в САЩ продължават да имат големи запаси, се казва още в доклада.

Колкото до запасите от соеви бобчета в САЩ, те ще се удвоят до почти 1 млрд. бушела към момента на прибиране на реколтата тази есен. Преди търговската война Китай купуваше един на всеки 3 бушела соя, отглеждана в САЩ.

Износът на памук също изостава от миналогодишните показатели поради китайско-американския конфликт и се очаква да бъде на ниво 5,7 млрд. долара тази година. За сравнение през миналата този показател бе 6,6 млрд. долара.

При експорта на американска пшеница и ориз тази година има ръст – пшеницата скочи с 1,2 млрд. долара до 6,3 млрд. долара, експортът на царевица, свинско месо и птиче месо е намалял.

Министерство на земеделието на САЩ заяви още, че бавният старт на износа на свинско месо „ще бъде основно компенсиран през втората половина на годината за сметка на по-високо световно търсене, провокирано от разпространението на АЧС (африканската чума по свинете) в Азия, което ще повиши цените на месото.

Износът на земеделска продукция от САЩ достигна своя максимум от 152,3 млрд. долара през 2014 г. тогава цените достигнаха своя апогей.