САЩ също влезе в борбата с имитиращите млечни продукти. Страната ще преразгледа стандартите си за индентификация на млечните продукти. Това съобщи Скот Готлиб от Службата по храните и лекарствата (FDA), пише Dairyreporter.
 
 
По-конкретно, става въпрос за използването на думата „мляко“ в алтернативите, които не съдържат млечни продукти.
„Алтернативните на млечните продукти се нуждаят от по-голяма яснота по отношение на терминологията и на съдържанието си. Това е нужно, за да се гарантира безопасността на потребителите, тъй като имитиращите продукти имат значителни разлики в хранителната стойност, в сравнение с традиционните млечни продукти“, каза Готлиб.
 
FDA подчертава, че алтернативните храни, които не съдържат млечни продукти, представляват заплаха за здравето. В същото време са за този факт липсват съществени предупреждения, които да накарат потребителят да се замисли.
 
Институцията възнамерява да извърши задълбочено проучване на проблема и да излезе с точни данни - колко потребители погрешно приемат, че имитиращите продукти са подобни на истинските млечни продукти. 
 
Процесът на преразглеждане на стандартите за идентификация на млякото и млечните продукти ще бъде публичен, подчертаха от FDA.