Властите на САЩ обявиха преустановяване на вноса на свинско месо от Полша заради случаите на африканска чума по свинете (АЧС), информира Meatinfo.

Диво прасе умря от Африканска чума в Силистренско

Държавният департамент за инспекция на здравето на животните и растенията на САЩ  (APHIS) спря вноса на свежо и замразено свинско месо, както и на продукти от свинско месо. В APHIS са обезпокоение от износните протоколи в Полша.

В рамките на обичайния преглед на текущите операции ние забелязахме, че един полски месокомбинат, изнасящ свинско месо за САЩ, осъществява доставките при нарушение на строгите изисквания за контрол, които са насочени именно към предотвратяване на разпространение на сериозни болести по добитъка, както и АЧС, се казва в изявление на APHIS.

Мерките по отношение на доставките на свинско месо от Полша, приети от американските власти, бяха продиктувани от желание да се гарантира, че болестта няма да достигне до Северна Америка.

Ние също така в момента разглеждаме експортните протоколи на втори полски доставчик на свинско месо. Засега не сме сигурни, че полските производители и доставчици, изнасящи свинско месо и продукти от свинско месо в САЩ, действат в съответствие с изискванията за внос, казват още представители на APHIS.