Правителствата на Мексико и САЩ днес стигнаха до компромисно решение относно доставките на мексиканска захар на американския пазар. Така се слага край на т.нар. „сладка война“, съобщава Прайм, цитиран от ukragroconsult.com.

Експерт прогнозира колапс на световния пазар на захар

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос и министъра на икономиката на Мексико Улдефонсо Гуахардо съобщиха на съвместна пресконференция във Вашинтгон, че Мексико се е съгласила да понижи обема на доставките – от 53% на 30%.

Наедно с доставките на рафинирана захар няма да бъдат прилагани компенсационни мита от страна на САЩ.

Министерство на икономиката на Мексико съобщи, че е постигната договореност за увеличаване на доставките на сурова захар за САЩ с 10%.



В същото време захарната промишленост в САЩ не подкрепя новата договорка.

За съжаление, независимо от цялата изгода, захарната промишленост в САЩ заяви, че не може да подкрепи договора, но ние продължаваме да се надяваме, че ще успеем да постигнем прогрес по време на процеса на редактиране на документа, коментира Рос.

В скоро време преговорите с производителите ще бъдат продължени.

Редуцирането на доставките на мексиканска рафинирана захар бе едно от основните изисквания от страна на производителите на продукта в САЩ. За мексиканските доставчици понижаването на обемите трябваше частично да бъде компенсирано с увеличаване на цената на продукцията.

Представителите на захарната промишленост в САЩ са обезпокоени от новите договорености. Според тях Мексико може да се възползва от вратичка в договора, за да доставя захар на дъмпингови цени.