Държавния департамент на САЩ изнесе своя годишен доклад за човешките права, в който се споменава, че населението в селските райони на България се страхува да критикува местната власт. Основна причина за това е, че критиката към властта би намалила и без това малките шансове на хората за намиране на трудова заетост в селата.

 

В доклада се казва също, че голяма част от българските журналисти си налагат автоцензура или вземат пари от политически и бизнес лидери, както и от организирани престъпни групировки за представянето им в положителна светлина. Освен това собствениците на медиите принуждават журналистите да изопачават фактите. Малцина са медиите, които критикуват властта, но въпреки това в доклада се отбелязва, че се отчита като положителен момент правото на хората в България свободно да критикуват правителството, без да бъдат репресирани.

 

В частта на доклада, посветена на свободата на словото и пресата се подчертава, че в много случаи истинските собственици на медийни компании не могат да бъдат идентифицирани. На 22 октомври 2010 г. българският парламент е приел закон за периодичните издания, който има за цел да наложи прозрачност в медийната собственост. Медийните организации и в някои случаи политическите партии свободно публикуват различни вестници. Частни телевизии и радиостанции предлагат различни новинарски емисии и други програми от обществен интерес. Въпреки това, придобиването на акции през юни на редица средства за масова информация от групи, свързани с бизнес- и политически интереси, доведе до по-голямо монополизиране на частните медии и ограничава разнообразието на мнения, отбелязва днес агенция БГНЕС.

 

© 2011 fermer.bg

снимка: webcafe.bg