Контрастиращите гледни точки за отглеждането и вноса на генетично модифицирани храни и култури между САЩ и ЕС правят договарянето на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ) "много, много трудно", заявиха от Департамента по земеделие на САЩ, съобщи Институтът за агростратегии и иновации. 
[news]
Том Вилсак предупреди, че предложението на Европейската комисия да предостави на държавите-членки на ЕС възможността да ограничават или забраняват вноса на генетично модифицирани култури за храна и фураж (т.нар. opt-out опция), след като вече са в сила и новите правила за отглеждане, подкопава усилията за подобряване на световната сигурност по отношение на храните.
 
Вилсак каза, че е използвал срещата на министрите на земеделието на Г-20 миналата седмица в Истанбул, за да предупреди ЕС да не забранява вноса на генетично модифицирани продукти.
 
В интервю за агенция Блумберг, той каза още: "Не можете да създадете или да използвате система на отворена или свободна търговия, ако създавате начини, по които страните могат да сложат бариери за определени продукти по политически или културни причини. Би трябвало да оставите избора на хората, пазарът да реши."
 
Продоволствена сигурност
 
В друг коментар за Финеншъл таймс, Вилсак заяви, че решението повдига "сериозни въпроси" относно бъдещето на ТПТИ и то точно преди срещата на Г-20, на която бяха обсъдени мерки за подобряване на глобалната продоволствена сигурност.
 
"Ако сме сериозни по темата за световната продоволствена сигурност, тогава трябва да бъдем много сериозни и към науката, която ще ни позволи да бъдем толкова продуктивни, колкото е възможно, по възможно най-устойчив начин", каза той.
 
"Потенциално решението на ЕС... създава сериозна пречка за постигането на глобална продоволствена сигурност. Това е, по наше мнение, несъвместимо с идеята, че ще имаме една основана на науката, основана на правилата глобална система."
 
Критиката на САЩ
 
Предложението на Комисията предизвика много критики от страна на САЩ, която е водеща страна по отношение на развитието на генно модифицирани семена и култури.
 
Търговският представител на САЩ и основен преговарящ по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции Майкъл Фроман изрази "разочарование" от предложението, а длъжностните лица във Вашингтон заплашиха, че ще докладват ЕС на Световната търговска организация, ако предложението се превърне в закон.
 
Но представители на ЕС, като комисаря по търговията Сесилия Малмстрьом, отговориха на тези заплахи, като казаха, че са уверени, че предложенето е в съответствие с правилата на Световната търговска организация и всички правила за вътрешния пазар на ЕС.
 
Група от производители на храни и фуражи в ЕС също излезе с изявление, заклеймявайки предложението:
 
"Това сериозно ще застраши вътрешния пазар за хранителни и фуражни продукти, което ще доведе  до значителни загуби на работни места и по-ниски инвестиции в хранително-вкусовата промишленост в страните, които ще се възползват от „opt-out“ опцията. Това ще доведе до сериозни нарушения на конкуренцията за всички партньори по хранителната верига на ЕС", каза генералният секретар на Копа-Коджека Пека Песонен от името на групата.
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!