През почивните дни почти в цялата страна бе даден стартът на жътвата.

Със специален ритуал, както всяка година започва жътвата и в землището на великотърновското село Козаревец. Зърнокомбайнът “Клаас” на земеделската кооперация “Доверие” навлезе вчера в ечемичените блокове. След обяд обаче заваля дъжд и жътвата трябваше да спре временно. 

Това лято ще се прибира зърното от над 4 хил. дка с есенници. Реколтата ще бъде по-богата от миналогодишната и очакванията са в кооперативната каса да влязат повече средства. Член-кооператорите ще получат за всеки внесен в кооперацията декар рента от 10 кг ечемик. А част от овършаното зърно от есенниците ще бъде заделено за семена. Както всяка година, проблемът ще е при изкупуването на продукцията и това притеснява най-много хората. Все още не се знае каква цена ще предложат търговците за хлебното зърно. Ако тя е по-ниска или като миналогодишната, няма да е добре за финансовото състояние на кооперацията, защото няма да се покрият разходите, които постоянно се увеличават заради поскъпването на дизела, семената, торовете, и да остане някаква печалба.

 Ангажираните в селското стопанство са ощетени много от постоянно увеличаващите се цени на горивата. Наистина има компенсации за акциза. Те са недостатъчни и земеделските производители имат нужда от по-сериозна финансова помощ от държавата, за да приберат спокойно реколтата от полето.