Френски фермери протестираха в градчето Мюр, което се намира в централната част на страната. Стопаните от цялата страна се събраха и окупираха селскостопански парцел, купен от китайски инвеститори, и протестираха с трактори и димки срещу „спекулациите" с френските земи, съобщи АФП. 
 
 
Издигайки знамената на местната селска конфедерация, разгневените фермери напълниха сеялки със семена на райграс и ги засяха в окупирания парцел като жест за това, че земята трябва да се върне на местните.
 
Говорителят на конфедерацията Лоран Пинател обвини купувачите на земята, че са дошли да правят бизнес и борсови спекулации със земеделието, придобивайки земеделски имоти.
 
Китайският консорциум „Хунян" (Hongyang) придоби през 2016 г. 1700 хектара в региона, където произвежда пшеница за световния пазар. Групата купи и 900 хектара в съседния департамент Алие.
 
При пристигането на демонстрантите един от членовете на земеделската конфедерация и един журналист бяха ударени по лицето от селскостопански работник на служба при китайските собственици.
 
Министърът на земеделието Стефан Травер уточни пред агенцията, цитирана от БТА, че парламентарна комисия работи по този проблем и ще направи конкретни предложения.
 
Според селската конфедерация полудържавната организация за поземлено устройство и развитие на селските региони „Сафер" (Safer), която управлява земеделските земи, трябва да купува терени и след това да решава на кой да бъдат дадени, в зависимост от проектите за развитие.
 
Лоран Пинател подчерта, че има много проекти за селскостопанско развитие, а Франция внася 50 процента от потреблението на плодове и зеленчуци от чужбина.
 
Китайските инвестиции в земеделие в чужбина са на обща стойност 76 милиарда евро от 2010 г. насам, по данни два американски института - American Enterprise Institute и Heritage Foundation. Основният интерес е насочен към Латинска Америка и Африка, от няколко години Китай изглежда се обръща към Австралия, Съединените щати и Европа.