Сезонът на сръбските ягоди започна. Местните производители казват, че той ще бъде по-добър, сравнено с миналата година както по отношение на обемите продукция, така и качеството, съобщава FreshPlaza.

Ягодата продължава да бъде №1 на световния пазар


Повечето то ягодите в Сърбия, около 90%, се отглеждат на открито, което ги прави по-предразположени към капризите на времето. За щастие тази година студовете бяха през ранната пролет, което само забави прибирането на реколтата с няколко дни.

За Централна Сърбия прогнозите сочат, че ще бъдат събрани 3 000 тона готова продукция. Средният добив на хектар е около 20-25 тона. Повечето продукция е отгледана от дребни стопанства, които разполагат с площ 0,5-0,6 хектара.

95% от ягодите са сорт Роксана. Останалите 5% се падат на Клери и Азия.

Ако всичко върви по план, вярваме, че цената за килограм непакетирани първо качество ягоди ще бъде около 1-1,4 евро, казва Александър Йованович от Aleksandar International. 

Прибирането на реколтата от ягоди в Сърбия ще достигне своя пик около 15 май и ще продължи горе-долу 30-40 дни.