Повишените производствени разходи, които се допълват и с натиска за смъкване на изкупните цени на млякото са предизвикателствата пред млечния сектор, които държат на критични равнища рентабилността му. Това става ясно от месечния анализ за февруари на САРА – Център за икономически анализи на селското стопанство. 

Индикативен график 2023 за субсидиите за Кампания 2022 е публикуван от ДФЗ

С 33% са нараснали изкупните цени на млякото у нас за миналата година. 

Вносът на краве мляко от Украйна през последния месец оказва видим натиск върху изкупните цени на суровината от страна на млекопреработвателите. Предлагането на изкупни цени под 1 лв/кг обаче застрашава намирането на достатъчно мляко за преработка, категорични са анализаторите от САРА.

Очаква се през тази година производството на мляко в страната да спадне с около 2% до 890 хил.кг в сравнение с 2022 г. Производството на краве мляко за 2023 г. се оценява на 790 хил.кг, а овчето на 65 хил.кг.

Обемът на изкупеното мляко в ЕС за миналата година не е намалял, сочи европейската агростатистика. В същото време кривата на средната изкупна цена за килограм мляко  намалява за целия ЕС. През декември с 1%, като за януари отново до 0,57 евро/кг. Изкупната цена на краве мляко на Спот пазара Лоди в Италия през февруари продължава низходящия тренд до ниво 0,52 евро/кг. 

При млечните продукти има поскъпване при обезмаслено сухо мляко с 2,7%, маслото – с 0,6%. 

Междувременно стана ясно, че се търси начин ЕК да се намеси на пазара на мляко с цел да ограничи производството и да спре натиска върху цените от търговските вериги, за да не бъдат твърде ниски доходите на производителите. През пролетта и лятото производството ще продължи да расте, което допълнително ще оказва натиск върху цените и респективно ще застрашава съществуването на много от млечните ферми.