Изкупните цени на кравето мляко през първия месец на новата година ще се запазят на равнището от декември без съществени промени, смятат анализаторите от Центъра за икономически изследвани яв селското стопанство (CAPA).

Какво се случва с изкупуването на краве мляко тази есен?

За сто килограма краве мляко мандрите са плащали през ноември 61,06 лв. Очакванията за декември сочат изкупна цена от 61,50 лв./сто кг, а за януари - 62,00 лв./сто кг. 

Официални данни на аграрната статистика показват, че количествата сурово мляко, преработени в българските мандри, се увеличават. За единадесетте месеца на миналата година са отчетени общо 628 млн. литра или с 1% повече в сравнение със същия период на 2018 г.

Преработените количества краве мляко се увеличават от 586 млн. литра за януари - ноември 2018 г. на близо 591 млн. литра през същите месеци на миналата година.

Анализаторите от CAPA отбелязват, че през 2018 г. биологичното производство в млечното животновъдство продължава да заема сравнително малък дял. Говедата, отглеждани по биологичен начин, се увеличават с 959 глави до 11 359 животни, докато овцете намаляват с 2 323 глави до 23 636 животни. Според експертите това е тенденция, която се наблюдава от 2017 г. 

Благоприятно за животновъдите като цяло е, че в края на миналата година беше изплатен първият транш от подпомагането за тях по Кампания 2019 в размер над 160 млн. лева. Тези субсидии включваха схемите за обвързано подпомагане и схемите за преходна национална помощ.

Обвързаната подкрепа се разглежда като важна за производителите в почти всички страни членки на ЕС, отбелязват експертите от CAPA.

До октомври 2019 г. изкупените количества краве мляко в Европейския съюз са се увеличили само с 0,4% или с 558 хил. тона спрямо същия период на 2018 г.

В същото време търсенето и потреблението на млечни продукти в Европа отчита силен ръст за трета поредна година. Това обяснява защо преработвателите продължават за се радват на добри цени за своята продукция.

Износът на млечни продукти от ЕС също отбелязва ръст. За първите девет месеца на миналата година най-осезаемо е увеличението на експорта на сухо обезмаслено мляко (28%) и на масло (27%). 

На този фон е важно да се отбележи, че търсенето от страна на Китай е насочено основно към внос на обезмаслени и пълномаслени сухи млека, като ръстът е съответно 23% и 27% за година.

В същото време производството на млечни продукти в основни страни, като Австралия, Нова Зеландия, САЩ и Аржентина, значително се е понижило през миналата година, заради неблагоприятни климатични условия, като сушата, намалението на млечните стада в Океания и климатичното явление Ел Ниньо, което предизвика порои и наводнения в Южна Америка.

Експертите прогнозират, че тези неблагоприятни явления ще поддържат цените на млечните продукти високи поне до средата на 2020 г.

Алтернативните продукти на растителна основа обаче заемат все по-значителна част от пазара на прясно мляко, сметана и свежи сирена - главно в Западна Европа и в САЩ. Причините за това са различни: промяна на хранителните предпочитания на потребителите - вегански и вегетариански тип диети, здравословни съображения, хуманно отношение към животните и опазване на природата.