Всяко стопанство се стреми да постига качествена земеделска продукция. При стопанския цикъл на производство се използват препарати за растителна защита от професионална категория. За да се прилагат обаче, е нужно всеки ползвател да има сертификат по чл. 83 след преминат курс растителна защита. Това не е препоръчително, а строго задължително и всички колеги от бранша го знаят.

Ако сте бенефициент по мярка от програма за финансиране и използвате този вид средства, е нужно да отговаряте на изискванията описани по-горе. Търговците на подобни препарати са длъжни да притежават такъв сертификат, за да могат спокойно да търгуват с препарати.

Какви са санкциите за лица, които използват препарати за растителна защита, но не отговарят на изискванията (нямат преминат курс)?

Използващите такива продукти без сертификат по чл. 83 подлежат на санкция в размер от 400 до 1400 лв. По-сурови са глобите за юридически лица, като за тях паричното наказание е от 800 до 2600 лв.

За търговците на препарати за растителна защита без сертификат глобата е от 500 до 2500 лв. За фирмите, продаващи подобни продукти отново без сертификат по чл. 83 е предвидена санкция в размер от 1000 до 4000 лв.

От 1000 до 2000 лв. е глобата за извършващите биологични изпитания, нарушаващи чл. 83, а за фирми с такава дейност Закона предвижда глоба от 2000 до 5000 лв.

Съветът ни е да не отлагате и ако все още не отговаряте на изискванията на БАБХ да предприемете преминаването на такъв курс за придобиване на сертификат по чл. 83