Нивото на самоубийствата сред европейските фермери е високо. Значително по-високо, отколкото при останалата част от населението, казва в свой материал д-р Олаф Зинке, съобщава изданието agrarheute.com.

Боливудска звезда плати кредити за $560 000 на фермери

За това свидетелстват социални изследвания във Франция и Швейцария. От други европейски страни на практика проверени статистически данни няма. Съобщения на вътрешни източници обаче показват, че в повечето европейски страни ситуацията не се различава силно.

Самоубийствата сред фермерите се увеличават през последните няколко години, докато при останалата част от населението има тенденция към намаляване.

Социолози смятат, че има инструменти за противодействие на страшната тенденция. Пример идва от САЩ, където са били създадени отдели с психолози за оперативна работа с фермерите, които преживяват душевна криза.

Франция: самоубийство през ден

За това, че всеки втори ден един френски фермер се самоубива, свидетелстват данните на френското здравеопазване - Santé Publique France (SPF), чийто служители са проверили самоубийствата през периода 2007 – 2011 г.

В същото време някои отраслови асоциации оценяват истинското ниво на самоубийства по-високо. Роднини на поминалите може да скрият реалната причина за смъртта поради срам или икономически причини.



Асоциацията на европейските фермери и кооперативи (COPA-COGECA) призовава за незабавно предприемане на мерки за разрешаване на ситуацията.

Докладът на френското здравеопазване показва, че нивото на самоубийствата сред френските фермери е с 20% по-високо, отколкото сред населението като цяло. И с 30% по-високо сред млекопроизводителите. Най-засегнати са мъжете на възраст от 45 до 54 години.

Икономическият натиск и отсъствието на изход

Френските средства за масова информация обясняват високото ниво на самоубийства с доходите на фермерите, които са едни от най-ниските в страната.

Над 30% от френските земеделци печелят само 350 евро на месец, съобщава изданието Euroactiv. Изследването на SPF показва, че „най-много самоубийства има в месеците, когато цените на млякото са достигнали минимума“.

Статистиката сочи още, че има повече самоубийства в малките ферми, отколкото в големите.



Лоши цени, ръст на цените, екстремно време

През последните няколко години доходите на фермерите в цяла Европа са под натиска на различни фактори – от силно колебание на цените, ръст на производствените разходи до екстремни климатични явления.

Планираното орязване на фондовете на ЕС за финансова помощ на фермерите може да влоши проблемите, особено в неголемите стопанства.

Поради това намаляването на директните плащания в бюджетното предложения на Европейската комисия се възприема отрицателно от френските фермери. Те казват, че при увеличаване на претенциите на обществото за опазване на околната среда те не получават нищо като компенсация, но се налага да имат по-високи разходи. Аналогична оценка на отношението на обществото и законодателите към фермерите дават земеделците от Германия и други страни от ЕС.

Швейцария: Фермерите все по-често се самоубиват

В Швейцария учени от университета Берн стигнаха до плашещи резултати, макар страната да не е част от ЕС и доходите там да са по-високи от тези във Франция.

Съгласно изследването на учените рискът от самоубийства сред фермерите е с 37% по-висок, отколкото при другите мъже. Основните причини за това са страхът от бъдещето, финансовите проблеми и проблемът с приемствеността.

Нивото на самоубийствата сред швейцарските земеделци расте от 2003 г. насам.

Тези цифри реално само ни дават представа за човешките съдби, които стоят зад тях, казва Маркус Рутер, президент на Швейцарската асоциация на фермерите (Schweizer Sonntagszeitung). В качеството на психологическа помощ в страната работи „селски телефон на доверието“.