Този месец се дава старт на ежегодното самолетно заснемане на части от страната. За 2020 г. на заснемане – изцяло или частично, попадат следните области: Кюстендил, Перник, София град, София област, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

Слой „Площи, допустими за подпомагане”: Ново заснемане със самолети

Още в средата на месец май Министерството на земеделието обяви, че обхватът на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане” за Кампания 2020 г. ще бъде обновен с данни от актуално заснемане от въздуха, както и с информация, събрана при теренни проверки.

Заснемането ще се прави с два самолета, оборудвани с цифрови камери. Договорът за това е с „Евро гео сенс 2019“ ДЗЗД. Той предвижда поетапно заснемане на цялата страна за период от три години – по около една трета от страната на година.

Освен със заснемане от въздух обхватът на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2020 г. ще се определи и чрез проверките на място.  

Тази година теренните проверки започнаха доста по-рано от обичайното – на 18 юни. Първи бяха площите с домати, пипер, краставици, корнишони, лук, чесън, картофи. 

Проверките за обвързаната подкрепа на плодовете ще бъдат 50% както миналата година, но зеленчуците ще бъдат проверени на 100%, обяви по време на парламентарен контрол в края на месец юни земеделският министър Десислава Танева. 

На 9 юли пък стартираха кръстосаните проверки на подадените заявления за директни плащания, които за Кампания 2020 са общо 102 808. Ще бъдат проверени 1 165 445 земеделски парцела с обща площ 3 883 691 хектара. Те са декларирани от 62 451 кандидати по схемите и мерките за площ, съобщи ДФЗ.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Проверки за обвързана подкрепа: Стопаните плащат за капризите на времето

ДФЗ: Теренните проверки започват от зеленчуците

Проверките – ябълката на раздора в обвързаната подкрепа