За първи път в държавата, освен ракетните площадки, се прилага т.нар. самолетен способ. Аз бях скептичен по отношение на този способ, но той всъщност дава много добри резултати - регистрираме 30% ръст в успеваемостта. 

Зловеща градушка смаза реколтата в Пловдивско 

Това каза зам.-министърът на земеделието Явор Гечев по време на заседание на аграрната комисия в Народното събрание, като той обърна внимание, че предстои да се направят анализи и да се прецени дали самолетния способ ще продължи да се прилага.  

“По първоначалния проект са осигурени 5 млн. лв., а впоследствие са осигурени още 500 000 лв., но поради скорошните събития, налични пари за облитания няма, но е друг въпросът дали ще са необходими, заради отминаването на сезона. Запаси от ракети също има, като по отношение на ракетния способ средствата тази година ще стигнат”, каза от своя страна земеделският министър проф. Христо Бозуков. 

Той посочи, че в Плана за възстановяване е предвидено евентуално да се купят 10 самолета за цялата страна. 
“В разговорите ни с министерството на транспорта беше изказано мнението, че този способ е добър и може да се прилага и над градовете, но няма да е достатъчно ефективен за региони като Пловдив и там вероятно ще остане да се прилага ракетния способ”, обясни министърът, припомняйки ситуацията, в която са в момента десетки стопани от Пловдивско заради зловеща градушка, смазала реколтата на 28 август. 

Проблем ще са финансите, както обикновено. 

Министърът отбеляза, че един летателен час струва 16 000 лв., а за да се обработят градоносните облаци са необходими 4-5 часа. За сравнение една ракета струва 700 лв.

Самолетната градозащита стартира у нас през май тази година. В нея участват три самолета, чрез които се обхващат незащитени с ракетен способ територии от Плевен до Черно море и от река Дунав до Стара планина. Обхваната площ е от 30 млн. дка и включват обработваема земя, трайни насаждения и смесено земеползване. А заедно с с ракетния способ обхватът е общо 52 млн. дка обработваема и необработваема земеделска площ, населени места и т. н.

При самолетния способ се използват палки със сребърен йодид, закрепени към крилата на самолета. Всеки един от тях може да носи до 72 такива. Пилотният проект за България се очаква да приключи в началото на месец октомври. След това предстои да бъде извършен анализ за ефекта от способа.