Безспорен факт е, че пръскачките са най-натоварените машини в едно стопанство, тъй като се експлоатират значително повече и доста по-често от всяка друга земеделска машина. Затова и трябва да подхождаме отговорно и внимателно при избора на нова техника от този сегмент. 

Варекс ООД - компания, доказан лидер на пазара за земеделска техника, прави силно завръщане в сегмент пръскачки, които са приложими за големите и професионални фермери с най-новото си бижу - английският бранд Chafer

“Варекс е пионер по въвеждането на самоходни пръскачки в България като цяло - в периода 2008-2010 г. ние бяхме първите, които представиха на изложението Агра в Пловдив, самоходната пръскачка Challenger. Впоследствие много конкурентни продукти бяха лансирани в България. След 2018 г. нямахме адекватен достъп до самоходни пръскачки. 

Преди 3 години започнахме сътрудничество с италианския производител Grim в средния сегмент машини, а от тази година започнахме сътрудничество с Chafer - Великобритания. И двете фирми са специализирани в производството на пръскачки и такъв тип техника, което е много важно, защото това предполага висока степен на професионализъм в продуктите, следпродажбена поддръжка и т.н.”, обясни Филип Лазаров, търговски директор на Варекс ООД.

240 к.с. двигател, 4000 л. букнер и 30 м. щанги - с тези характеристики Варекс предлага оптимални решения за професионалистите в земеделието чрез самоходната пръскачка Chafer, модел Interceptor. Земеделци, които не желаят да правят компромис с качеството и производителността на своите машини. 

“Машината разполага с четири управляеми колела, възможност за хидравлично регулиране на колеята, минимален радиус на завой, хидростатично задвижване, безстепенна VARIO трансмисия. Пръскачката притежава всички важни характеристики от хардуерната страна. 

По отношение на високите технологии, хубавото при Chafer е, че те сами си произвеждат пръскащите криле. Това е много важно. Имат около 6 различни серии, предназначени за различен тип приложения, които се специфицират допълнително с определени начини на сгъване на щангите и т.н. Това е много високо специализирана техника”, добави Лазаров.Тази година Варекс отпразнува 30-годишния си юбилей с изключително силно представяне на изложението БАТА АГРО в Стара Загора. Компанията представи 58 експоната от над 14 топ бранда.

“Компанията постигна много неща за 30 години и особено за последните 15 години. Тя вече е с утвърдени позиции, с имидж, разпознаваема, със сериозен кредит на доверие сред клиентите си. Пълно национално покритие, така че много беше постигнато”, категоричен е търговският директор на Варекс.

Една от машините, която предизвика огромен интерес, бе комбайнът Massey Ferguson IDEAL. В последните три години комбайнът се радва на сериозна популярност, а клиентите на Варекс се завръщат за повторни покупки. На тазгодишното изложение свръхпроизводителната машина бе окомплектована с хедерите Geringhoff. Представените адаптери на щанда бяха три на брой - за царевица - MAIZE STAR HORIZON, слънчоглед - SUN LITE и гъвкав хедер за бяла жътва - True Flex.

“Тук идеята е да оборудваме с най-доброто опционално оборудване тази върхова технология, която AGCO предлага под марката MF. IDEAL определено се наложи като може би най-високопроизводителната машина в този сегмент, като тя също така се характеризира и с IDEAL Harvest системата, която е интелигентна и автономна по отношение на функциите на оператора в кабината”, разясни Лазаров.

Други добри помощници на земеделците, които бяха показани на щанда на Варекс, са плуговете на един от най-известните италиански брандове - NARDI. Благодарение на огромното си разнообразие от модели, те могат да бъдат използвани както за работа в бразда, така и извън нея, посредством колесни и верижни трактори.

Още един интересен акцент на щанда на Варекс бе комбинация от машини, повлияна от OPTI-TILL технологията на английския бранд Claydon. Тя е свързана със сеитбооборота във Великобритания, но вече има своите почитатели и у нас. 

“Има една особена характеристика и тя е свързана със специфичния сеитбооборот в България, който включва сериозна доза пролетници. От миналата година започнахме и с друг партньор Spearhead Stubble Mater, който има за цел да надроби растителен остатък от пролетни култури - царевица и слънчоглед. Така че след това, с технологията на Claydon, да направим инкорпориране на този растителен остатък в повърхността на почвата, без да обръщаме повърхностния слой, за да можем със сеялката Claydon да направим директна сеитба - такава, каквато е по предписание технологията”, конкретизира търговският директор на Варекс.

Вече множество фермери са заявили тестови демонстрации за самата технология, а от Варекс уточняват, че ще предоставят предписания на фермерите, съобразно спецификите на всяко едно стопанство.

“Акцентът тук е, че с технологията се постигат сериозни икономии в разходите за производство. Това, което споменах неотдавна е, че единственото нещо, което фермерите могат да контролират в някаква степен е тяхната себестойност, което ще се окаже много важно в бъдеще”, заключи Филип Лазаров.


Допълнителна информация за всички машини от портфолиото на Варекс ООД може да получите на телефон *7007 или в интернет на адрес: www.varex.bg.