В части от Европа господства рекордна жега. За някои тя е плюс – например за лозарите, пише BBC.com.

Как изглежда сушата в Европа от Космоса?


Германските фермери вече събират гроздето – толкова рано, както никога. Първото грозде ще бъде за младо вино - Federweisser. Германският институт по вино заявява, че слънчевото време е добро за виното.

Производителите на древната напитка във Франция на свой ред тази година разчитат на ръст на обема и качеството на продукцията, сравнено с 2017 г. Въпреки че някои лозари пострадаха от есенните слани, градушката и заразяването с плесен, общата настройка е положителна, съобщава изданието Le Figaro Vin.

Лозата обича слънцето, за разлика от другите селскостопански култури, които в момента страдат от жега и суша, заяви председателя на винения синдикат на региона Бордо Бернар Фарж. Дъждовете през пролетта позволиха на лозарите да оцелеят през сегашната суша, но ако горещините продължат още три седмици и при тях може да възникнат проблеми с твърде ранно съзряване и дисбаланс в състава на гроздето, допълва специалистът.

Като цяло обаче горещото време това лято се отрази благоприятно върху очакваната реколта от грозде.

Началото на събирането на реколтата е планирано за края на август. „Преждевременно“ събиране ще има само на изток – в Шампан и Елзас. В останалите региони традиционните срокове ще бъдат спазени.

От френското правителство вече заявиха, че тази година реколтата от грозде се очаква да бъде над средната. Това може и да не повлияе на цената на виното.