Ще има ли обвързано подпомагане за всички видове картофи у нас или само за тези, предназначени за нишесте, както е записано финално в регламента по обвързана подкрепа? Този въпрос си задава и председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков. Пред Агри.БГ той изрази мнение, че едва ли някой вече може да отговори, след като политиците ни са „оплескали” нещата.

И на вас ли ви отрязаха главите" по подмярка 4.1.2?

Откъде тръгва проблемът? Преговорният процес за обвързаното подпомагане продължаваше 5-8 месеца, припомни Джиков. В началото текстът в регламента за тази подкрепа включваше условията от преходния програмен период, тоест отново вътре да стоят само картофи за нишесте. Впоследствие текстът се промени и вътре бяха добавени всички картофи без значение дали са за нишесте, за чипс, дали са кухненски сортове и т.н. 

 „Два дни преди министърът да участва във финализирането на регламента по обвързана подкрепа, след като трите страни се разбраха какво да представлява, текстът отново бива променен. Поне така твърдят. По настоящем отново е само за картофи за нишесте, всички останали са изхвърлени”, обяснява председателят на НАК.

В предишния програмен период условията бяха същите, но през презумцията, че всички картофи съдържат нишесте, държавата ни е успя да въведе обвързаната подкрепа за всички картофопроизводители, независимо какъв картоф отглеждат.

Дали обаче това ще е възможно и в предстоящия програмен период? 

„За мен първо страната ни не трябваше да се съгласява с това да бъдат изключени другите картофи, но при положение, че това е станало, тогава защо министърът го подписа и по този начин прие. Тази декларация, която я поиска министър Бозуков, в която се включиха три държави, за подкрепа на картофите, според мен не трябваше да се предприема като действие в такъв случай, защото това засилва още повече вниманието. Има реална опасност в настоящия програмен период да не може да се намери вратичка, по която всичките ни картофи да получават обвързано подпомагане, както беше досега, коментира браншовият представител.

Тодор Джиков: Опасението на асоциацията ни е, че ние сме използвани като разменна монета. Съгласяват се да ни извадят, за да получат съгласие по друго искане на страната ни. Това могат да го кажат само преките участници  в преговорния процес от българска страна и ние настояваме те да оповестят какво всъшност е станало?

По думите му никой не е потърсил асоциацията, докато са текли преговорите, за да се потърси мнение и да се обсъдят възможни вариант с бранша. „Картофопроизводството е бизнес на цели общини у нас. Кой ги жертва, искаме да знаем”, настоя Джиков и отправи още въпроси:

„Къде бяха българските  евродепутати, особено тези, които са част от комисията по земеделие? Къде бе и пълномощният министър Снежана Благоева? Защо се подписа ресорният министър? Крайно време е българските политици ясно да разберат едно фундаментално нещо. България е член на Европейския съюз има задължения има и права. Част от тези права е именно да се защитава интересите на производителите. Не е въпросът да се съгласим със всичко, само и само да вземем нещо, а да си отстояваме интересите".