Едва 18-20% от земеделските производители ще получат европейските субсидии за площ и глава животно до края на годината, а изплащането им ще започне на 14 декември (понеделник). Това съобщи за Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, който вчера е разговарял с министър Мирослав Найденов и с изпълнителния директор на ДФЗ Калина Илиева. Останалите средства трябва да се преведат по сметките на земеделците през месец януари 2010 година.

Според информацията, която Христов е получил от управляващите, средствата, които до момента са осигурени, са в размер на едва 87 млн. лв – 61 млн. за животновъдите и 26 млн. за зърнопроизводителите. Необходими са още 124 млн. лв, за да се достигне необходимата сума от 211 млн. лв за всички земеделци.

По повод на създалата се ситуация с изплащането на субсидиите земеделци коментираха пред Фермер.БГ, че разочарованието им наистина е много голямо и отново има неизпълнение на обещанията от страна на Държавен фонд „Земеделие”. Зърнопроизводителят Свилен Радев от Варна коментира, че няма координация между управляващите: „Едните казват, че са готови за извършване на плащанията, а другите не им отпускат парите”, от което потърпевши са земеделските производители. Според Радев няма чисто техническа възможност за оставащите дни да бъдат платени средствата на всички 95 хил. подадени заявления, дори да има средства. Напрежението, което назрява между производителите, наистина е голямо и те са готови на голям протест на 15 декември. Щом е толкова трудно да се съберат всички средства, за да се изплатят наведнъж, те могат да се изплащат на два пъти – половината преди, половината след нова година, предлага Радев. Преди нова година обаче е добре да бъдат превдеени част от средтвата. А сега с това плащане на само 20% на производителите, между тях се създават дразги. За фермерите не е ясен и реда, схемата на плащане на субсидиите.

Овцевъдът от Ловешки регион Веселин Чавдаров заяви, че именно сега евросубсидиите са необходими за фермерите, защото зимата е най-тежкият сезон. Средствата, които трябва да получи за глава животно, Чавдаров ще използва за фуражи „за да изкарам до април”, тъй като през останалите месеци овцете и козите, които отглежда, не му носят никакви доходи и той просто не знае как ще изкара зимния период...


© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!