Салатата (Lactuca sativa) е широко разпространена в нашата страна култура, а отглеждането й с предзимно засаждане е застъпено предимно в южните райони. Разнообразието на сортове и хибриди е огромно, като все повече навлизат семената  чужда селекция, които имат добри адаптивни способности и показват отлични резултати. След като разсадът вече е готов, време е да се подготви мястото и салатите да се засадят преди настъпване на студовете.

ИЗБОР НА МЯСТО - Първо трябва да подберете подходящо място за засаждане на разсада. Такива са богатите на хранителни вещества структурни и влагоемни почви. Избягвайте варовитите почви и насочете вниманието си към глинесто-песъчливите рохкави почви с pH от 6,0 до 7,2. Площите за ранно пролетно производство чрез есенно засаждане трябва да са добре защитени от ветрове и огрявани от слънцето.

ПОДХОДЯЩИ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ - Разбира се имат значение и предшестващите култури, отглеждани на това място. Най-подходящи предшественици за предзимно засадените салати са лук, картофи, краставици, дини, пъпеши и др.

ОБРАБОТКА НА ПЛОЩИТЕ - След като приберете основната култура почвата се дискова за отстраняване на растителните остатъци, след което се изорава на дълбочина 18-20 cм (при големи площи) или се прекопава (за дворните места). Когато почвите са сухи обикновено преди засаждане на културата се налага поливка. Но при конкретните климатични условия тази година след падналите валежи почвата в повечето райони на страната е добре запасена с влага и поливката отпада.