Общо 776 дка нови полезащитни пояси и горски насаждения ще се появят тази есен в областите Добрич, Варна, Търговище и Шумен. 502 дка от тях са заложени в Добричка  и Варненска област.

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

Най-големи площи ще бъдат залесени в общините Балчик, Ген.Тошево и Варна, съобщи Татяна Димитрова, експерт "Връзки с обществеността" в Североизточно държавно предприятие. Подготовката на почвата в повечето горски и ловни стопанства е приключила и предстои да стартира залесяването. 

В продължение на повече от 2 години учени и експерти изследваха поясите в Добруджа, за да установят причините за изсъхването на част от ясеновите насаждения. Пробите са установили, че процесите са необратими и е необходима незабавна реконструкция и залесяване с по-устойчиви видове. Проверките показват, че са засегнати полезащитните пояси в 3 добруджански общини – Ген.Тошево, Балчик и Добрич. Експертите са установили наличие на два вида корояди и други вредители, които увреждат растителните видове и те загиват.

Ролята на ивиците от дървета е огромна за земеделското производство в Добруджа. Поясите са съобразени с посоката на вятъра като същевременно задържат така ценната влага, опазват почвата и повърхностния хумусен слой от ерозия. През последното десетилетие, в условията на все по-силно изразено засушаване през лятото и есента в Добруджа, полезащитните пояси стават все по-необходими. 

Общата дължина на поясите в Добричка област възлиза на 5000 км и обхващат 3,6 млн. дка обработваема земя. През десетилетията учените са доказали, че с тяхна помощ нараства почвеното плодородие и добивите от основните полски култури с 15 до 30 %.

През тази пролет на територията на Североизточно държавно предприятие бяха създадени нови гори и пояси на площ от 972 дка. Залесяването се извършва по мярка 8.4 и двата големи европейски проекта, по които работи предприятието – "Земите и горите на орела“ и "Горите на Североизтока“.