Кампанията, организирана от британският „Дейли Телеграф“, за запазване на живота на българската червена крава Пенка от село Копиловци, трогна над 15 000 души. 
 
 
В интернет те подписаха петиция до европейските институции. Към 9:00 часа българско време днес, 6 юни, гласувалите бяха 15 189 души, а организаторите обявиха нова цел да съберат подкрепа от 25 000 човека.
 
Кравата е заплашена от евтаназия, след като миналия месец пресече границата със Сърбия, а след това нейният собственик Иван Харалампиев си я прибра, но според ветеринарите това е станало в нарушение на правилата за придвижване на живи животни в ЕС. 
 
Сръбски ветеринар е издал на Пенка здравна карта, но въпреки това стриктните правила на ЕС изискват тя да плати с живота си за незаконното преминаване на границата.
 
Организаторите на петицията се опитват да съберат подкрепата на 15 000 души и настояват пред Европейската комисия и Европейския парламент да запазят живота на кравата.
 
Във Великобритания кампанията беше популяризирана от привърженици на Brexit, според които случаят е емблематичен за бездушието на бюрокрацията в ЕС. 
Илюстрация: change.org
 
„Ние, подписалите тази петиция, настояваме ЕС да прояви състрадание към Пенка и да направи изключение за нея, като не я екзекутира“, се казва в обръщението.
 
Експерти от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил са взели кръвни проби от кравата, а резултатите се очакват на 6 юни. Засега е сигурно, че Пенка не е бременна, както твърдеше нейният собственик. Предстои лекарите да установят дали не е заразена с дерматит, ку-треска, злокачествена катарална треска или син език. 
 
Нарушенията, които са допуснати в случая, са, че кравата не е преминала митническа проверка и не притежава ветеринарен здравен сертификат по стандартите на ЕС.