Варненският апелативен съд определи най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо Йорданка Георгиева - старши експерт в Регионалния технически инспекторат в Областната дирекция ДФ „Земеделие” - Варна, разследвана с други лица за това, че като длъжностно лице е искала и приемала подкуп от земеделски производители, ползващи субсидии по „Схема единно плащане на площ„ за да не извършва действия по служба, съобщиха от пресцентъра на съда. 
 
36-годишната държавна служителка е привлечена като обвиняема по досъдебно производство на ДАНС за това, че в съучастие с друго длъжностно лице Надя Ман. като съизвършители и с Георги Герджиков като помагач, чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение, отправяйки заплахи за налагане на санкции за допуснати нарушения на Закона за опазване на земеделските земи, са принуждавали земеделски производители да дават крупни суми, за да не им бъдат извършени проверки.
[news]
Предметът на престъплението, за което ще бъде разследвана държавната служителка възлиза общо на 15 600 лева. Днес въззивната апелативна инстанция намери за основателен протеста на Софийска градска прокуратура против „домашния арест“, който ВОС беше определил за обвиняемата. Съдът прие и нови доказателства – свидетелски показания и разпознавания, извършени от земеделски производители, разпитани в хода на разследването. 
 
Според Варненския апелативен съд има реална опасност, ако обвиняемата е в условията на „домашен арест“ да осъществи контакти със свидетели по разследването и така да осуети разкриването на обективната истина и да извърши друго престъпление. 
 
В друго съдебно заседание Апелативният съд потвърди ареста на Георги Герджиков. 37 годишният мъж е привлечен като обвиняем по същото досъдебно производство в качеството му на помагач на служителките от ДФ“Земеделие“. При задържането на Георги в чантата му били намерени и иззети част от парите, предадени от изнудваните земеделци. От дома му органите на реда иззели писмени документи и бележки, които съдържат доказателства за престъпната дейност, извършена в съучастие с другите две обвиняеми лица. По категоричен начин е била установена неговата активност за намиране, за манипулиране и за мотивиране на земеделците към даване на подкуп, за да не бъдат проверявани от служителките на ДФ “Земеделие“. Установено било, че той е се е представял като длъжностно лице, каквото не е, представял се е под друго име и използвал стара служебна карта от предишната си месторабота. И според този съд, единствената мярка, която може да възпре обвиняемия от извършване на друго престъпление (опит да въздейства на неразпитани все още свидетели) е „задържане под стража“. Законът квалифицира подкупа като тежко умишлено престъпление, което се наказва със затвор от 3 до 10 години, с глоба до 20 000 лева или с „лишаване от право“.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!