Трима души отиват на съд заради участие в престъпна схема за укриване на данъци, неправомерно теглене на ДДС и пране на пари, съобщиха от варненската прокуратура. 

 
Измамниците са успели да укрият данъци в особено големи размери, като за целта са подали неверни декларации в НАП и са приспаднали ДДС при изкупуване на зърно. 
 
Според разследващите единият от тях е укрил данъци в размер на 826 577 лв., вторият - 281 909 лв., а третият, който действал като пълномощник на фирмата на брат си в изкупуването на зърно - сумата в размер на близо 104 000 лв.
 
И тримата се занимавали с изкупуване на зърно от нерегистрирани по ДДС земеделски производители.
 
 
Фирмата била сред доставчиците на зърно за един от най-големите световни търговци. Малко преди зърновозите да влязат в пристанището за разтоварване, първоначално издадените товарителници били подменяни. В тях се вписвали различни пунктове за товарене и различни изпращачи на регистрирани по ДДС търговци с цел теглене на данъка.
 
 
Двама от обвинените ще отговарят пред съда и за пране на пари, придобити от престъпна дейност - укриване на данъци и неправомерно теглен ДДС. Сумите са теглени от две банки чрез подставени лица, а дружествата, чрез които се е изкупувало зърно в престъпната схема, били регистрирани на наркозависими или психично болни хора, някои от които дори с наложени ограничителни мерки.