Над 240 изложители с 830 животни ще се включат в четвъртото издание на Националния събор на овцевъдите, който ще се проведе от 8 до 10 май край Петропавловския манастир до Лясковец. В рамките на Събор над 50 занаятчии, фирми за селскостопанска техника, оборудване и фуражи, 15 производители на местни и млечни овчи продукти.
 
Съборът ще бъде уважен от посланици на Португалия, Либия, Израел, Полша, Дания и Казахстан, както и търговското аташе на Австрия.  
 
Изложението ще е на площ от 100 дка, на които ще има 2 сцени, 4600 кв. м. изложбени площи и временни съоръжения, шатра от 1300 кв. м. за представянето на различните видове овце и кози, коневръз, терен за състезания и теглене на товари от коне тежковози, електропастири, изложбена площ за техника и съоръжения за животновъдството.
 
Овцевъди от 14 държави ще се включат в кръгла маса, посветене на овцевъдството, която ще се проведе на 9 май (събота) в Интерхотел Велико Търново.
 
 
На Събора ще се проведат фермерски състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товариот коне тежковози , по майсторко обезкостяване на агнета, аукцион за племенни животни. 
 
Ще се проведе и Национален селекционен преглед-изложение на Каракачанско куче, изложба дефиле на българско овчарско куче и шоу с кучета от Украйна.
 
В рамките на Изложението ще бъде обособена и зона за директни продажби на продукти от овче и козе мляко и месо, както и презентационен щанд за дегустации. 
 
 
За трета поредна година в рамките на Събора ще се проведе и националният фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, заедно с конкурс за рисунки на тема овцевъдство, кулинарни шоу програми, традиционни занаяти и музейни експозиции, посветени на овцевъдството през вековете.
 
Посетителите на събора ще могат да разгледат автентична юрта, която е била подарена на Тодор Живков от монголския президент. В нея е сниман любимият на поколения българи филм „Хан Аспарух”.  Ще бъде показана и каракачанска колиба, изработена от клони и шума. 
 
Съборът на овцевъдите се организира от Сдружение ''Национален събор на овцевъдите в България'' и Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна, със съдействието на Министерството на земеделието и храните и подкрепата на общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.
 
Организаторите очакват броят на посетителите тази година да достигне 150 000 души. 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!