Толерантност на засушаване и устойчивост на студ – това са основните предизвикателства, на които трябва да отговори една зърнено-житна култура. Това са и отличителните характеристики на новите сортове тритикале, които от началото на април официално влизат в продуктовата листа на Добруджанския земеделски институт. 

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Тритикале е конкурентна култура, която с малко разходи може да донесе високи доходи за земеделските производители, категорични са селекционерите. Изпитанията на ИАСАС са показали, че двата нови сорта Андроник и Хелион 1 съчетават висока продуктивност и стабилност при променливи климатични условия.

През двете години на изпитания сортовете показват средна продуктивност по полетата у нас от 816 кг/дка от сорт Андроник и 855 кг/дка от сорт Хелион 1. По полетата на Добруджанския земеделски институт достигат над 900 и над 1000 кг/дка. Данните са категорични, че те надвишават националния стандарт съответно с 5,45 % и 10,6 %. 

Интересът към тритикалето продължава да расте у нас. Културата е особено привлекателна за животновъдите, тъй като от нея се прави изключително добър фураж, силаж и синаж.

За разлика от пшеницата има много високо съдържание на протеин и най-вече на незаменимата аминокиселина лизин, като в същото време има по-малко въглехидрати. Това е основната причина тритикалето да е изключително важна култура в животновъдството.

Двата нови сорта се характеризират с комплексна устойчивост към брашнеста мана и кафява ръжда и с висока студоустойчивост. Към настоящия момент са внедрени в схема на начално семепроизводство, като се очаква след 2 години Добруджански земеделски институт в Генерал Тошево да предложи семена от тях на земеделските производители.