Февруари  е месецът на лозаря и винаря, защото като се започне от днес та до последния ден в различни точки на България по стара традиция се празнува Денят на лозаря и винаря, каза Красимир Коев – директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, за Фермер.БГ.
 
„Поздравявам всички заети в този сектор – гроздопроизводители, лозари, винопроизводители, ценители на хубавата напитка, консуматори. Да са живи и здрави. По-честичко да посягат към виното, разбира се, в умерени количества. Да се радват както на труда си, така и когато консумират плодовете на този труд“, каза Коев. 
 
По отношение на влиянието на зимата върху лозята той коментира, че до момента тя не е оказала никакво негативно отражение. Миналата зима също не доведе до измръзване на насажденията, но проблемите дойдоха с градушките през пролетта и проливните дъждове през лятото. Те дадоха отражение върху количеството и качеството на реколтата, но не успяха да го съсипят, обясни Коев.
 
 
източник: НСИ
 
В резултат количествата грозде през 2018 г. бяха малко по-малко от предходната. Но пък вината, които ще се реализират по договорите, ще бъдат компенсирани с реколти от предходните години, така че няма да има дисбаланс, или дупка в търговията с другите държави или на вътрешния пазар, убеден е Коев.