Двама бракониери са отрязали 37 липови дървета в полезащитен пояс на Държавно ловно стопанство – Тервел, съобщиха от полицията в Добрич.

Най-после: Възстановяват горски пояси в Добруджа

Около 8 часа сутринта на 25 юни служители на Ловното стопанство се натъкнали на погрома в землището на село Брестница. Те установяват, че там са отрязани 37 липови дръвчета с различна дебелина на ствола.

Медоносните липи са били унищожени с моторни триони.

След последвал сигнал и действия на полицията са установени двамата извършители, съответно на 43 и на 37 години. Бракониерите са от село Средище, община Кайнарджа. 

Те признали, че са унищожили дърветата с резачки, за да съберат липов цвят. Задържани са в ареста за денонощие. По случая е образувано бързо полицейско производство. 

Ловното стопанство в Тервел периодично осъществява залесителни кампании. Последната акция е проведена в края на миналата година, когато на територията на общината са засадени нови 68 декара с над 31 000 медоносни фиданки. От тях 25 160 са акация, а останалите – гледичия. Тези дървесни видове са изключително търсени от пчелите.  

Възобновяването на горските пояси е приоритет за стопанството в община Тервел през последните три години, когато са възстановени близо 100 дка. Тези уникални горски ивици са от ключово значение за земеделието и пчеларството в Добруджа. Полезащитните ивици с разнообразни медоносни дръвчета са особено ценни за упражняващите подвижно пчеларство стопани. 

„През последните години секторът търпи редица загуби. Сушата и дъждовете компрометират пашата на пчелите. Унищожаването на липите е равносилно на престъпление”, коментират пчелари от Сдружение „Пчела Добрич 1946”.