"Все още суровото мляко в Европа е в излишък. Има свръх предлагане спрямо реализацията на млечни продукти. Цената на фуражите не е падала, а само тази на суровото мляко“, коментира в интервю за България он Ер Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.
 
"България е най-потърпевша в този смисъл, защото няма така сериозна изградена субсидия за производството на сурово мляко, както в цяла Европа. Субсидията за българския фермер е в пъти по-малка, от тази за европейския фермер. Смятам, че млекопреработвателите у нас са по-гъвкави в тази посока и ще се съхранят и няма да фалират, докато при фермерството тази тенденция е притеснителна и има опасност България да стане зависима за суровина.", поясни Присадашки.
 
По думите на Симеон Присадашки повишението на цената на тока ще се усети от млекопреработвателите у нас и на тяхната конкурентоспособност спрямо европейските им колеги. Според него увеличението няма да се отрази на крайния потребител. "Промяната на тока, която настъпи преди около месец, косвено ще се отрази на цената на млечните продукти и това е неминуемо - токът е един от компонентите, които определят себестойността на млечните продукти, но не е основният.
 
Към 24 август няма сериозно движение по цените на млечните продукти, не само на българския, а и на европейските пазари, съобщи още експертът. По думите му основният компонент, който променя цената това е суровината.
 
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!