Няколко областни структури на Държавен фонд „Земеделие”(ДФЗ) се сдобиха с нови директори. Спечелилите конкурсите се оказаха дългогодишни представители на левицата. 

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

На сайта на ведомството от 20 април са публикувани резултатите и от последния конкурс за поста във Великотърновско. Като единствен класиран е посочен Стефан Антонов. Името му все още не е нанесено в сайта на ДФЗ, където в момента като вр. и. д. директор е посочен Цветан Иванов.

Антонов е с икономическо и финансово образование. Бивш председател е на Общинския партиен съвет на левицата в Старата столица и вече трети мандат е общински съветник.

В листата с допустимите кандидати фигурираха още три имена на желаещи, сред които и това на уволненият директор на ДФЗ - Велико Търново Тодор Тодоров, който действаше като такъв от 2014 г. По думите му освобождаването му от пост е по политически причини, защото не е изпълнил поръчка за осигуряване на гласове за преференция в листата на БСП на последните парламентарни избори. Той заяви, че нееднократно бил сигнализирал за корупционни практики в системата на ДФЗ и ще си търси правата в съда.

Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие” – Сливен пък се поема от Корнелий Желязков. Той е икономист по професия и е бивш служител на Сметната палата. В политическата му кариера присъстват и постовете на заместник-кмет, както и на областен управител по времето на кабинета „Орешарски”.

Корнелий Желязков е дългогодичен член на БСП-Сливен. Името му вече е нанесено в сайта на областната дирекция, където доскоро седеше това на вр. и. д. Стойко Забунов.

Друг кадър на БСП пък спечели директорското място в ДФЗ – Кюстендил. В документ от 23 март като единствен класирал се в конкурса е посочен общинският съветник от БСП в Невестино Валери Тотевски. И дирекцията в Перник има нов шеф. На сайта на ведомството вече е публикувано името на Васил  Михайлов.

Друг член на столетницата, Красимир Йорданов, заема ръководния пост в Ямбол. Информацията, която откриваме за него в местни медии, е, че баща му притежава ферма за биволи в стралджанското село Лозенец, а също така е бил на 6-то място в депутатската листа на БСП на последните парламентарни избори, както и кандидат на БСП за кмет на община Стралджа през 2019 г.

Смените в областните структури продължават с пълна сила и при по-ниските етажи в областните дирекции, се вижда от публикуваните обяви. От днес, 20 април, още две дирекции на ДФЗ си търсят шефове. Обявление за длъжността има в областите Благоевград и Монтана. По-рано през месеца бе пусната обява и за директор на дирекцията в Пазарджик.

Посочената в обявите заплата за шефското място е от 900 до 4 200 лева.