Кандидатите по двете европейски схеми „Училищен плод" и „Училищно мляко" могат да подават заявления за одобрение за учебната 2021/2022 година от 1 до 31 май 2021 г. Документи се приемат в областните дирекции на Фонд „Земеделие“ по седалище и адрес на управление на заявителя.

Документи за одобрение по Училищните схеми

През новата учебна година, децата в училищата и детските градини ще получават 50 доставки по схемата „Училищен плод“ и 50 по схемата „Училищно мляко“. За втора поредна година на децата и учениците ще се доставят освен конвенционално произведени пресни плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, така и биологично произведени. И през идващата учебна 2021/2022 година, освен продуктите по двете училищни програми, задължително ще се доставя пчелен мед най-малко 3 пъти и не повече от 6 пъти за учебна година като задължителна съпътстваща мярка.

Графикът за доставки се съгласува предварително с директора на учебното заведение. Когато за едно учебно заведение доставките на плодове и зеленчуци, както и доставките на мляко и млечни продукти се извършват от различни доставчици, съпътстваща мярка предоставяне на пчелен мед се прилага от доставчика, посочен в декларацията по чл. 13, ал. 6 от наредбата. Когато никой от двамата доставчика не иска да предоставя пчелен мед, директорът разпределя по равно на двамата доставчика броя на доставките на пчелен мед и ги посочва в декларацията по чл. 13, ал. 6 от наредбата.

През настоящата учебна 2020/2021 г. по двете схеми бяха обхванати над 432 000 деца, които посещават 3 329 училища и детски градини в цялата страна. От доставките по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, които се финансират от ЕС и се прилагат от почти всички страни-членки на Общността, се възползват децата от подготвителните групи и учениците от І до IV клас.