Още от самото начало на новия стопански сезон Инспекцията по труда във Врачанско засилва контрола в земеделския и животновъдния сектор.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

И през 2022 г. той ще бъде сред акцентите на контролната дейност, тъй като е идентифициран като рисков по отношение използването на различни форми на недеклариран труд“, уточнява директорът Румен Младенов. През настоящата година обаче ще се разшири обсегът на проверките, като освен растениевъдството, ще бъдат обхванати и животновъдните ферми, където при проведена през  2021 г. кампания са установени проблеми с безопасността на труда. 

От инспекцията напомнят, че регистрираните земеделски стопани, отглеждащи плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн имат възможност да наемат работници за краткотрайна сезонна селскостопанска работа с трудови договори за един ден.

При този вид договори наетите не губят право на социално подпомагане и осигуряване. Така те получават допълнителен доход заедно със социалните помощи и обезщетения. Еднодневните договори са възможност за земеделските стопани да наемат законосъобразно работна ръка по облекчена процедура – без да регистрират договорите, да издават заповеди за прекратяване и да оформят трудови книжки“, обяснява още Младенов.

През миналата година контролните органи на територията на цялата страна са извършили 4764 проверки в селското стопанство. Това е 11% от направените във всички сектори на производството, търговията и услугите. Констатираните нарушения са 17 188, като установените случаи на работа без трудов договор в сектора са 222.