Българинът цени хубавия домат, затова от две години насам зеленчукопроизводителят Виктор Асенов, който стопанисва 6 дка модерна оранжерия в пределите на София, залага на отглеждането на този традиционен за България зеленчук. 

Доматът се цени у нас и се търси вкусен домат, не само красив. 2023 г. беше първата, в която гледах само домати. Преди това в оранжерията в продължение на четири години отглеждах само краставици”, разказа Виктор Асенов специално за Агри.БГ.

Виктор е и част от Управителния съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП). Залага само на розови сортове домати, които са по-търсени и ценени от потребителите. Продава вкусните домати през онлайн платформа за пазаруване, както и чрез голяма верига магазини.

 “Засега успяваме да продадем всичко. Веригите започват да търсят българска стока, потребителят си има традиции в търсенето на такива продукти. Хората вече започват да търсят по-качествена и по-вкусна храна и са готови да платят по-висока цена”, категоричен е Асенов. 

Младият стопанин отглежда растенията на агроперлит, който им осигурява неутрална среда. За хранене на стръковете се разработва специална рецепта от торове и минерали, за която предварително се прави анализ на водата, която се доставя на растенията. Не търси максимален добив, а оптимален, който да гарантира добър вкус, качества и търговски вид. 

“Растенията при нас се развиват в оптимална среда, сякаш са на СПА. Ние им осигуряваме оптималната среда, оптималния климат и оптималната температура. Идеята ни е да им създадем възможно най-добрите условия за развитие, за да получим тези вкусни домати”, разкрива тайната си за успеха младият производител.

Две реколти ще бъдат заложени през тази година в съоръжението на Асенов, като първата е в края на вегетацията си. 
“Планираме в началото на юли да заложим следващата реколта и да стартираме бране през септември месец. Семената вече са купени, поръчан е разсад и от 1 до 7 юни трябва да разсаждаме растенията”, разкрива плановете си зеленчукопроизводителят. 

Оранжерията на Виктор Асенов работи целогодишно. Той е един от малкото зеленчукопроизводители, които не се отказаха от отопляемата оранжерия дори и в най-трудните месеци преди година-две. Отоплява съоръжението с пелети и признава, че именно отоплението формира най-голям дял от себестойността на крайния продукт. 20% от нужната енергия за отопление пък се покрива от специален оксиводороден генератор, който заработва още с пуска на съоръжението. 
“Най-големият процент разходи са за отоплението, на второ място е разходът за работна ръка, на трето е посадъчния материал и торовете”, сочи сметката на Виктор Асенов. Ако обаче, както мнозина свои колеги, направи само една реколта в оранжерията, има голям риск да не покрие разходите си.

“Пазарът е доста динамичен и ако заложиш една реколта, е все едно да залагаш на рулетка, защото имаш само неизвестни. Ако правиш друго производство, ще знаеш колко ще произведеш, какви разходи ще направи и на каква цена ще продадеш продукта. При зеленчука нито знаеш колко пелети ще изхабиш, нито колко тона домат ще извадиш, нито на какви пари ще го продадеш”, разкрива рисковете на професията предприемачът. 

През тази година планира оптимизация и модернизация на процесите, макар оранжерията да е добре оборудвана. Предвижда се да бъдат поставени специални лампи, които да са снабдени с най-оптималния спектър на светлината за растенията, така че изкуствено да бъдат доосветявани и по този начин да се постигне най-дългия летен ден в годината. От компанията-производител е направено специално проучване на слънцестоенето в района и се предвижда монтажът да стане в рамките на този производствен сезон. 

“Това ще вдигне добивите с 20-30%, което реално се равнява на това да увеличим площта на оранжерията със същия процент”, обяснява Асенов. 
Растенията обаче няма да бъдат изтощавани до крайност, като ще бъдат оставяни да си почиват през нощта. 

За фитолампите ще бъдат монтирани и специални фотосоларни панели, които ще осигуряват нуждата от допълнителна енергия. 
Модернизиране предстои и в климат контрола, като по този начин растенията няма да боледуват толкова много. 

Ако направиш по-добър климат контрол, не е нужно да пръскаш. Голяма част от болестите са в следствие на климата”, категоричен е Виктор Асенов.
В оранжерията си разчита за опрашване на пчели, а борбата с вредителите се подпомага от полезни насекоми. 

Виктор Асенов вярва, че секторът се нуждае от внасяне на добавена стойност в продукцията и не представа да защитава каузата на българската качествена храна.