Между 120 и 245 лв. за умряла овца от Син език са обезщетенията, които получават животновъдите. Това съобщи в интервю за Фермер.БГ земеделският министър Десислава Танева. 
 
„Каквото и да се говори, истината е, че ставките и рамерът на обезщетението е направен съгласно действаща наредба . Използвани са данни за килограмите на породите животни от самите развъдни асоциации. Така че на килограм месо е направена ставка спрямо породите. Най-големият размер на обезщетение за овца е 245 лв, които на Консултативния съвет по животновъдство бяха фиксирани от д-р Златка Възелова. Най-ниската цена, която до момента е изчислена 120 лв.“, посочи министър Танева.
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 
 
При готовност на документите до началото на декември ще бъдат разплатени всички обезщетения. Има осигурени средства от МЗХ, тъй като очакваме актуализацията да бъде гласувана, посочи Танева.
 
Към момента (четвъртък - 20 ноември - бел.ред.) изплатените обезщетения са малко над 1,3 млн. лв за над 7 000 животни от общо близо 27 000. Все още от ОДБХ продължават да пристигат искания за обезщетения, които се обработват. 

На въпрос ще има ли допълнителна компенсация за племенни животни, Танева посочи: „Можем да говорим само за следващата година като допълнителна подкрепа“.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!