Андрей Мелников и Галина Бердникова са сред най-усмихнатите изложители на българския щанд по време на „Зелената седмица“, която се произвежда в столицата на Германия до 26 януари.
Някогашния жител на Санкт Петербург сега е успешен лозар и винар в България, който се среща с всички трудности, през които минават родните земеделски производители, но не губи оптимизма си.
Лозята, които стопанисва са в землището на село Есен, което се намира между Карнобат и Сингурларе. Височината, на която се отглежда гроздето е 450 м над морското равнище.
„Създали сме 200 дка насаждения, лозичките ни са млади, засадени през 2017 г., а първата реколта е от 2021 г. Предпочитам да ги вкарвам бавно в производствения цикъл. През миналата година изрязахме на зелено 60% от гроздето, за да не натоварват корените на лозите“, споделя той. Цялото грозде от лозята се преработва в собствената винарна, която е изградена на място. Специализацията ѝ е в бяло вино и розе, а червено вино се прави съвсем малко. Изборът е предопределен от начина, по който Андрей разпространява вината си.
„Работим основно през приятели, а те пият предимно през лятото, през зимата работят“, споделя винарят. Освен това, голяма част от продуктите на малката семейна винарна се реализират сред руснаците и украинците, които живеят у нас. А техните предпочитания са за полусухо и сладко вино.
Цялото семейство живее в България от 2009 година, Галина прекарва повечето време в София заедно с дъщерите им, а Мелников е най-често край лозята и във винарната.
Според него да се произвежда вино в България е трудна задача, тъй като в бранша има висока конкуренция, но той има положителни очаквания за бъдещето.
Освен това винарят смята, че у нас не се прави трудно бизнес и никога не е срещал спънки за дейността си.
„Когато живеех в Русия и сядах на чаша вино, винаги съм имал една мечта - да стана винопроизводител и това се сбъдна. Сега създаваме такова вино, което и ние да обичаме. Свежо и едновременно наситено“, споделя Андрей Мелников.
Неговите планове обаче не включват засега разширение на декарите. В момента лозята са в преход към биологично производство, отглеждат се без да бъдат натоварвани и не се бере всичко, което раждат, защото стопанинът иска да прибира само качествена суровина, от която да прави вината си.
За производството на виното Андрей ползва опитен технолог, а в лозята му помага агроном. Той самият в момента завършва четвъртото – най-високо ниво на Wine and spirits education trust.
Но активната му работа е през пролетта и есента, когато има грижи по лозите и след това по производството на вино, съвпада с времето на учебните сесии.
Досега вината на HANDS&FRIENDS не са излизали в чужбина, тъй като реколтите са много малки, но амбицията е постоянно да увеличават производството и да достигнат до износ. Интересът към продуктите им на „Зелената седмица“ в Берлин е обнадеждаващ.
Сортовете, които отглеждат в лозята край Есен са Сира, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Гренаж, Тамянка, Совиньон Блан, както и гръцките - Ассиртико и Москофилеро, от които ставали истински еликсири, уверява Мелников.
0 КОМЕНТАРА